Buik blij, jij blij.

Af en toe heb ik last van (niet ernstige maar wel vervelende) buikklachten en met mij waarschijnlijk vele anderen. Uit onderzoek van de Maag, Lever en Darm stichting blijkt namelijk dat één op de vijf mensen wel eens buikklachten heeft. Dit kan natuurlijk verschillende oorzaken, achtergronden en gevolgen hebben. En hoewel er bij veel mensen gelukkig geen ernstige oorzaak achter ligt, blijft het vervelend en moeilijk bespreekbaar. Niet iets wat je rond de koffieautomaat op je werk gezellig deelt toch? Ik schreef er een aantal weken geleden al eens een blogje over op postopmaandag.wordpress.com

Nu volgde ik via sociale media Sigrid van der Marel-Sluijter al. Zij is diëtiste, ervaringsdeskundige, spreekster en schrijfster over dit onderwerp. Ik las dat zij in mei 2017 een boek uitgegeven heeft met de titel “Buik blij, jij blij!”‘ Onder het mom van “baat het niet dan schaadt het niet”, besloot ik het boek aan te schaffen. Met enige twijfel, dat wel. Het boek beloofd namelijk dat je in vijf stappen van je buikpijn af kunt komen…….

Ik ben begonnen in het boek en heb het vervolgens in één ruk uitgelezen. Ik was blij verrast. Het boek beschrijft namelijk in “gewone”taal, welke stappen je kunt zetten om buikklachten te verminderen. Middels het verminderen van stress, kiezen voor de juiste (zelf)zorgmiddelen, het ondersteunen van je immuunsysteem, zorgen voor een gezonde leefstijl én het volgen van een eventueel eliminatiedieet, kun je zelf het heft in handen nemen. Tips, uitleg en de keuze in de verschillende stappen die bij jou zouden kunnen passen, zorgen voor een toegankelijk en informatief boek. Het feit dat het boek niet bevoogdend is, spreekt me ook erg aan. Naast het boek kun je een gratis werkboek downloaden. Voor mij werkte dat wat minder goed. Ik ben niet zo van de schema’s en het invullen van lijstjes. Maar ik kan me voorstellen dat het voor iemand anders juist fijn en aanvullend kan werken.

Wat me aansprak is de deskundigheid in combinatie met de ervaringen van anderen die ook in het boek beschreven zijn. Niet iedereen is “wonderbaarlijk klachtenvrij”, maar wel zijn de buikklachten vaak verbeterd en zijn mensen zelf in actie gekomen om iets aan hun klachten te doen. Ik voelde me na het lezen gemotiveerd, ondersteund en geïnformeerd om ook (weer eens) stappen te gaan zetten om mijn klachten mogelijk te verminderen.

Ben ik nu helemaal van mijn buikpijn af? Helaas niet. Maar ik werk er aan en heb goede tips en handvatten om aan de slag te gaan. Ik weet beter wat wel en niet handig is voor mijn buik en gebruik het boek als naslagwerk om goed voor mezelf te blijven zorgen. Wat mij betreft is dit boek een aanrader voor iedereen die met buikklachten kampt. Je kunt meer over Sigrid lezen via 2FeelBetter (dieetadvies en coaching) of kijk eens op: vanjebuikpijnaf of op fodmapfoodies.nl

E-line